donderdag 15 mei 2014

Outreach!

Volop zon, een prachtig meer omringd door bergen, veel bos, midden in de rimboe, geen bereik, een houten huisje en een heerlijke bungalow. Lake Bosumtwe was onze bestemming voor een weekendje weg. Voordat we op deze plaats van bestemming aankwamen, kwamen we langs veel, heel veel armoede. Wat een contrast weer. Ik, met mijn bagage op schoot achter in een taxi op weg voor een mini vakantie, en de mensen die in krotjes moeten wonen. Toch hebben we genoten.. Lekker zwemmen, kanoën, boekje lezen, muziekje luisteren.. Heerlijk! Zo kom je wel tot rust.
 
Met m'n leuke maatjes

Lake Bosumtwe



Na dit heerlijk weekendje begon het stage leven weer. Dit keer gaan we op outreach. Dit houdt in dat we eerst ongeveer een uur wachten voordat we eindelijk op pad gaan. Wanneer het tijd is om te gaan vertrekken, wurmen we ons met z’n negenen in een bakkie en banen we ons een weg via diep rode, hobbelige zandweggetjes naar afgelegen en armoedige dorpjes. De wegen zijn slecht door de regenval (het regenseizoen is aangebroken en het regent dus geregeld) en heeft diepe sporen in het wegdek getrokken. Onderweg zien we opnieuw mensen lopen met kilo’s goederen op hun hoofd. Ook zien we kinderen met water of andere spullen op het hoofd sjouwen.  Hobbelend en bobbelend komen we aan in de dorpjes. Dit blijf ik nog steeds schokkend vinden om te zien. Naakte kindjes spelend voor het huis, kindjes die onkruid of gras wieden met grote kapmessen, huisjes die niet meer zijn dan half afgemaakte hutjes van hout, of soms kleien huisjes. Kleine kinderen die een nog kleiner broertje of zusje op hun rug tillen. Dit roept vragen bij me op zoals: waarom is er zoveel onrecht in de wereld, waarom verschilt het leven hier in Afrika zoveel van ons leven in het rijke westen? En vooral, wat is onze verantwoordelijkheid hierin?

In de dorpjes zijn we een soort consultatiebureau. Op een tafel worden etenswaren uitgestald die gekocht kunnen worden, vaccinaties worden klaar gezet en medicijnen worden ter verkoop neergelegd. Aan de boom wordt een weegschaal gehangen. Moeders komen langs om hun kindje te laten wegen, er wordt gezondheidsvoorlichting gegeven en kinderen worden gevaccineerd. Ondertussen wordt er gezongen, gedanst en in de handen geklapt door de Afrikaanse moeders, en God wordt gedankt omdat Hij zo goed is. Indrukwekkend om te zien, mensen die in mijn ogen zo weinig hebben zijn zo dankbaar. Beschamend voor mezelf omdat het zo makkelijk is om te klagen, terwijl ik eigenlijk zo rijk gezegend ben. Het was interessant en verrijkend om door op outreach te gaan een kijkje in de dorpjes te kunnen nemen.

Washroom van de village..

Weegschaal ophangen :-)

Veel, heel veel, kindjes wegen
Vandaag hebben we outreach, en daarmee ook onze stage, afgerond. Het eind van mijn periode in Ghana komt ook steeds meer in zicht. Woensdag zullen we Duayaw Nkwanta gaan verlaten en gaan we op reis naar het zuiden voordat we voet op Hollandse bodem zullen zetten. 

Ontsteek een vreugdevuur voor de afronding van onze stage.. 

... Zeg maar dag tegen die vergeelde uniformpjes :-)

donderdag 1 mei 2014

Leven naast dood

Het is zeven uur in de morgen, de dienst begint. Op bedje één ligt een vrouw, ze is net bevallen van een klein meisje. Het eerste kindje van de tweeling, het tweede kindje moet nog komen.
Er staan drie bevalbedjes naast elkaar, gescheiden door middel van een gammel schotje. Aan het hoofdeind van de bedjes is de plek voor het personeel en staat de computer. Een gordijntje is het enige wat de bevalbedjes van de plaats van de verloskundigen scheidt.
Mevrouw heeft geen geluk dat ze op bevalbedje één ligt, een goed gordijn ontbreekt namelijk en dat betekent dat iedereen haar open en bloot kan zien liggen. Van privacy is hier helemaal geen sprake. Naar mate de ochtend vordert beginnen de weeën steeds heftiger te worden. Helaas voor mevrouw zijn er ook drie fysiotherapiestudenten op de afdeling gekomen en die ook om bevalbedje één staan, waardoor haar privacy steeds meer afneemt. Vliegen vinden hun plek op het ontblote lijf van mevrouw. Mevrouw gilt het uit van pijn, en wanneer ze om aandacht roept geeft niemand haar die aandacht. Het hoofd van de afdeling is ‘druk’ bezig met een spelletje achter de computer.  
Twee keer wordt het hartje van het tweede kindje beluisterd, maar dit is niet duidelijk te horen. Echter wordt hier niets mee gedaan. Pas tegen half twee in de middag heeft mevrouw volledige ontsluiting en kan het tweede kindje geboren worden. Een jongetje komt lijkbleek, slap en met gesloten oogjes ter wereld. De verloskundige probeert het kindje nog te reanimeren, maar tevergeefs. Dood. In een doek gewikkeld wordt het dode kindje naast het levende kindje neergelegd. Wat een schril contrast! Op onze vraag of moeder al op de hoogte gesteld is dat het tweede kindje dood ter wereld gekomen is, wordt het volgende geantwoord: nee, moeder weet het nog niet en je kunt het beter ook niet vertellen. Bovendien zou ze nabloedingen kunnen krijgen of in shock raken. En, oh ja, dit is haar vierde bevalling al dus ze zal wel weten dat het kindje dood is want het heeft niet gehuild. Natuurlijk vertel je het de moeder dan niet. Toch?

Of een andere vrouw.. Zij loopt ook al een hele dag met pijn en krijgt ook geen aandacht van het personeel als zij daar om vraagt. Nadat ik best wel een drempel over moest, ben ik naar haar toegelopen. Ze heeft m’n hand vastgepakt en niet meer losgelaten, en was dankbaar voor alleen al een nat gaasje op haar gezicht. Aan het eind van de dienst was ze nog niet zover dat ze al kon bevallen. Een collega beloofde om ons te bellen wanneer het zover zou zijn. Aan het begin van de avond was het zover en kon ze gaan bevallen. Wat was ze opnieuw dankbaar dat we aanwezig waren bij haar bevalling. Ze is bevallen van een prachtige zoon, en wat was het geweldig om het pasgeboren wondertje te mogen wassen en aankleden. Welkom in deze wereld!



Vanmorgen kwam er een kindje van 28 weken, nog in placenta, met een boogje op een bevalbedje ter wereld. Het kindje moest aan het zuurstof, maar men kwam er achter dat de zuurstoftank het niet meer deed. Op een rustig tempo werd het kleine kindje naar de operatiekamer gebracht voor zuurstof. Spannend, zou ze het halen? Het lijkt er op dat ze het goed doet!

Naast een verdrietig verhaal, heb ik ook prachtige dingen gezien. Gezonde kindjes die ter wereld kwamen door middel van een natuurlijke bevalling of door middel van een keizersnede.  

Stuk voor stuk prachtige wondertjes! J